Jump to content
arra

Internet sekolah

Recommended Posts

Salam semua ittutorian,

Sebagai pengenalan, aku dilantik sebagai pembantu ICT di sekolah..pengetahuan aku pasal ICT ni rasanya byk sgt yang tak tau daripada tau (lagi2 dunia IT ni berkembang cepat sgt)
okay, aku terus pd point aku bukak forum ni ye..sekolah aku terima 3 talian internet free (of course KPM la yg byr kan..) aku dgn team mate aku bercadang nak extend capaian internet ni kepada semua kwsn sekolah supaya semua cikgu2 boleh akses..

spec internet yg aku dpt adalah UNIFI Biz (100Mbps) unlimited (sat lg aku up diagram kedudukan bangunan dan terminal yang dipasang kt sek aku)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

di bawah ni adalah diagram sekolah aku..

Petunjuk:

1) bulatan dalam diagram tu menunjukkan lokasi terminal internet (tarik fibre optik)..
2) segitiga pulak adalah device mesh M5 yg aku ada untuk extend coverage dan bilangan user 
3) solid line tu wired sedia ada tapi dari talian internet berbayar
4) line putus-putus tu sambungan wireless
5) warna coklat bagi bilik-bilik dipercayai ada switch sendiri

Masalah/isu :

1) Dalam usaha aku nak mengoptimumkan penggunaan internet KPM ni, aku dimaklumkan bahawa  capaian ini akan jadi slow jika aku jadikan ia sebagai auto ip address pd user
2) dengan level aku yang kurang arif ni, apa cadangan atau idea drpd ittutorian untuk aku realisasi talian internet KPM ni boleh digunakan pd semua staf/ guru

diagram.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...