Jump to content
Matdin97

Apakah Langkah-Langkah Untuk Menjadi Seorang Front End Developer?

Recommended Posts

Salam semua.

Anak saya (17 tahun, spm tahun ni) beritahu cita-citanya nak menjadi front end developer. 

 

Saya pun blur jugak sbb biasa dengar back-end je. Jadi, saya Google, dan dapatlah pemahaman sikit.

 

Jadi kat sini nak tanya, 

1. Ada ke kursus degree  untuk front end? Atau kursus computer oriented + major in front end? (Gila specific kursus)

Atau

2. Buat je major dalam bidang lain dan ambil part time / online in front end?

3. Peluang kerjaya front end ni nampak macam masih baru kat Malaysia. Biasa nak kena terror semua sekali front+backend.

 Apa pendapat abang2 semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/20/2020 at 4:51 PM, Matdin97 said:

Salam semua.

Anak saya (17 tahun, spm tahun ni) beritahu cita-citanya nak menjadi front end developer. 

 

Saya pun blur jugak sbb biasa dengar back-end je. Jadi, saya Google, dan dapatlah pemahaman sikit.

 

Jadi kat sini nak tanya, 

1. Ada ke kursus degree  untuk front end? Atau kursus computer oriented + major in front end? (Gila specific kursus)

Atau

2. Buat je major dalam bidang lain dan ambil part time / online in front end?

3. Peluang kerjaya front end ni nampak macam masih baru kat Malaysia. Biasa nak kena terror semua sekali front+backend.

 Apa pendapat abang2 semua.

Saya cadangkan kuatkan dulu foundation dia dalam dunia pengkomputeran baru cabangkan ke bidang ni..
Foundation dah kuat baru mudah nak crossover bidang bila ada keperluan

Kalau tak salah, sekarang ni banyak kursus luar saja untuk Front-end ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

front end ni boleh je belajar sendiri walaupun amik course lain. Banyak info kat youtube & boleh search je.

minta la dia showcase skill dia, evaluate.

khabarnye front end/designer gaji entry agak kecil. senior level tu tak pasti.

Edited by icedlatte

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/20/2020 at 4:51 PM, Matdin97 said:

Salam semua.

Anak saya (17 tahun, spm tahun ni) beritahu cita-citanya nak menjadi front end developer. 

 

Saya pun blur jugak sbb biasa dengar back-end je. Jadi, saya Google, dan dapatlah pemahaman sikit.

 

Jadi kat sini nak tanya, 

1. Ada ke kursus degree  untuk front end? Atau kursus computer oriented + major in front end? (Gila specific kursus)

Atau

2. Buat je major dalam bidang lain dan ambil part time / online in front end?

3. Peluang kerjaya front end ni nampak macam masih baru kat Malaysia. Biasa nak kena terror semua sekali front+backend.

 Apa pendapat abang2 semua.

1203097894_IMAGE2020-03-22123833.thumb.jpg.e6f4c97cb92b8cf66f8b20be08040b52.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...