Jump to content
scaryboy

Pengiktirafan Untuk Graduate IT - Profesional Technologists

Recommended Posts

Aku tak pasti sama ada posting ni sesuai atau tidak dikongsikan di forum ini. Tapi secara jujurnya, aku sangat kembali teruja apabila forum ITTUTOR ni kembali "go-live" setelah berehat begitu lama. 
ITTUTOR adalah perpustakaan maya  IT yang banyak mengajar aku mengenai dunia IT...sehingga aku menyemai semangat utk mempelajari dunia IT.

Sekian lama, kita hanya dapat melihat graduan dari bidang Engineering mendapat peluang untuk menaikkan kredibiliti mereka secara rasmi dengan mendapatkan title Ir ( Professional Engineer ). Namun bagi bidang IT, tiada pengiktirafan sedemikian rupa.

Tapi sekarang korang mempunyai peluang. MBOT membuka peluang bagi korang untuk apply TS atau TC. 

Apa lagi..peluang masih terbuka

https://www.mbot.org.my/registration/professional-technologists/
 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, scaryboy said:

Aku tak pasti sama ada posting ni sesuai atau tidak dikongsikan di forum ini. Tapi secara jujurnya, aku sangat kembali teruja apabila forum ITTUTOR ni kembali "go-live" setelah berehat begitu lama. 
ITTUTOR adalah perpustakaan maya  IT yang banyak mengajar aku mengenai dunia IT...sehingga aku menyemai semangat utk mempelajari dunia IT.

Sekian lama, kita hanya dapat melihat graduan dari bidang Engineering mendapat peluang untuk menaikkan kredibiliti mereka secara rasmi dengan mendapatkan title Ir ( Professional Engineer ). Namun bagi bidang IT, tiada pengiktirafan sedemikian rupa.

Tapi sekarang korang mempunyai peluang. MBOT membuka peluang bagi korang untuk apply TS atau TC. 

Apa lagi..peluang masih terbuka

https://www.mbot.org.my/registration/professional-technologists/
 

Kawan-kawan aku yang berada di institusi pendidikan ramai ambil Ts ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

selamat kembali scaryboy 🙂
Menarik betul ni saya pun tak sangka ada sebegini .. ingatkan title Ir je available.. nak cuba daftarlah..

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, rizal said:

selamat kembali scaryboy 🙂
Menarik betul ni saya pun tak sangka ada sebegini .. ingatkan title Ir je available.. nak cuba daftarlah..

Ambik ..jangan tak ambik..sebb selepas ni syarat nak mendapatkan Ts ni lebih ketat seperti nak dapatkan Ir..
Usha2 Akta MBOT...sebab ada panel yang akan tanya soalan yang diceduk dari Akta

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, scaryboy said:

Ambik ..jangan tak ambik..sebb selepas ni syarat nak mendapatkan Ts ni lebih ketat seperti nak dapatkan Ir..
Usha2 Akta MBOT...sebab ada panel yang akan tanya soalan yang diceduk dari Akta

cantikkk dah register.. harap2 kalau dipanggil temuduga ada kat MY lah masa tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

25- 27 Feb 2020 sesi temuduga tahun 2020 bermula..siapa yang dapat invitation utk intv...bersiap sedia la dengan baju kot dan tai...kain pelekat ( Skype Video call )

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/23/2020 at 12:20 PM, scaryboy said:

25- 27 Feb 2020 sesi temuduga tahun 2020 bermula..siapa yang dapat invitation utk intv...bersiap sedia la dengan baju kot dan tai...kain pelekat ( Skype Video call )

Dah dapat ni .. status akan bertukar atau macamana.. dah dapat Graduate Technologist baru boleh apply Professional status kan..

image.thumb.png.aa5dacb3304e8b7c22f509d6d5371f7a.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Semalam dah selesai 1 sessi interview MBOT bagi bidang IT dan Cybersecurity.

Tahniah pada calon yang berjaya dan pada yang tak berjaya...cuba lagi

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/27/2020 at 1:39 AM, rizal said:

Dah dapat ni .. status akan bertukar atau macamana.. dah dapat Graduate Technologist baru boleh apply Professional status kan..

image.thumb.png.aa5dacb3304e8b7c22f509d6d5371f7a.png

Ok..login dalam dashboard,,,terus apply Professional Technologists.. tapi process ambik masa lama sikit.. bila dah apply..tgg dapat email dari MBOT utk buat payment dan dipanggil interview..dalam masa 5-8 bulan dari tarikh pembayaran..

Ambik bidang TB...tak kenal pulak panel dari bidang tu..:)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, scaryboy said:

Semalam dah selesai 1 sessi interview MBOT bagi bidang IT dan Cybersecurity.

Tahniah pada calon yang berjaya dan pada yang tak berjaya...cuba lagi


dari semua calon yang intv..hanya sorang saja yang boleh menjawab soalan berkaitan AKTA MBOT.. take note..penting..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ramai yang ada Ir pun sekarang nak apply Ts.

Tapi yang dari bidang selain engineering...tak mahu apply dengan alasan fee dia mahal.

Jangan lihat pada sudut fee.. tapi lihat bila dah dapat pengiktirafan sebagai Ts.  Siapa yang ada Ts dari MBOT ada peluang untuk dapatkan kelayakan dari UK body dengan mudah. MBOT dah ada MOU dengan UK Body. 

Pada adik-adik yang hanya ada sijil kemahiran seperti IKM, IKBN, ILP.. dapatkan peluang untuk Tc .. 

Terima kasih pada bekas Menteri Pendidikan ( Maszlee Malik ) dengan wujudnya MTUN

 

https://www.moe.gov.my/en/menumedia/electronic-media/news-and-activities/mtun-tawar-program-sarjana-muda-teknologi

https://www.bharian.com.my/berita/pendidikan/2019/11/631612/uthm-perkenal-ijazah-untuk-lulusan-vokasional

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...